Standaard camera technieken

Voor alle Honda foto's, tips en trucs

Moderator: Bor

Standaard camera technieken

Berichtdoor ED9-Chicky » 21 Jan 2012, 20:05

Iso Waarde

ISO waarde staat voor de lichtgevoeligheid van het beeldsensor. Als er veel licht is, kan je met een lage ISO waarde bv 100 of 200 ISO een scherpe foto maken. Als het donkerder is en er weinig omgevingslicht aanwezig is, heb je vaak een hogere ISO waarde nodig om toch een scherpe foto te krijgen bv 800 a 1600 ISO waarde. Het nadeel bij een hoge ISO waarde is wel dat er ruis optreedt naar mate je een steeds hogere ISO waarde kiest (zichtbaar vanaf ongeveer boven de 400 ISO). Dit kun je d.m.v. een bewerkings programma gedeeltelijk oplossen, maar voorkomen is beter dan genezen.

Sluitertijd

Elke camera heeft een sluiter. De sluiter is een scherm tussen de lens en de beeldsensor die bepaald hoe lang er licht op de beeldsensor valt. De tijd die ingesteld wordt voor het doorlaten van het licht wordt de sluitertijd genoemd.
Sluitertijd wordt uitgedrukt in delen van een seconde. Bijvoorbeeld 1/50 seconde, voor 1 vijftigste van een seconde dat er licht valt op de beeldsensor. Zou kan het ook zijn dat er korter licht hoeft te vallen op de beeldsensor en dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor 1/1000 seconde. Wil je juist lang licht laten vallen op de beeldsensor? Kies dan voor 1.5 seconde.

Welke sluitertijd gebruik je bij circuit fotografie?

Eén van de moeilijkste zaken om te fotograferen is beweging. Je moet vaak snel reageren, de techniek bij langere sluitertijden onder de knie hebben. Dit is gewoon een kwestie van veel oefenen en luisteren naar de tips, die de profs onder ons kunnen vertellen.

Een langere sluitertijd en meebewegen met de auto (ook wel panning genoemd) zorgt er voor dat de auto haarscherp wordt, maar dat er wel beweging in de auto zit doordat de wielen echt draaien en de omgeving onscherp is. Het voordeel is dat de achtergrond bewogen is, waardoor de foto dynamischer is, en dat de wielen van de auto niet stil staan zodat hier ook dynamiek in zit. Bij snel bewegende auto’s, is een sluitertijd onder 1/160 (ideaal rond de 1/125, 1/100, mede afhankelijk van de gebruikte lens) aan te raden.
Een goede tip is, voordat je de sluiter indrukt je de auto volgt, je drukt af op het punt waar je de auto wilt vastleggen en ondertussen volg je met de lens de auto mee totdat de foto is genomen (en nog iets erna).

Wat is diafragma?

Diafragma is een verstelbare opening tussen de lens en de sluiter, waardoor het licht op de beeldchip valt. Hoe groter de opening, hoe meer licht er op de beeldchip terecht komt. De opening van wordt aangegeven in F-getallen namelijk F-stops zoals F2.8 F3.5 F5.6. Hoe groter het F getal, des de kleiner is het diafragma. Bij een hoog F getal spreken we van een klein diafragma en bij een laag F getal spreken we van een groot diafragma. Elke op een volgende F stop laat half zoveel licht door op de beeldchip.

De scherpte/diepte van een foto wordt onder andere bepaald door het diafragma.
Je zal merken dat als je een grote F waarde neemt (klein diafragma) de gehele foto inclusief de achtergrond (onderwerpen) allemaal scherp zijn.
Bij een laag F getal (groot diafragma) zal de achtergrond onscherp zijn en het onderwerp waarop is gefocust zal alleen scherp zijn.

Wat is autofocus AF?

Autofocus is een automatische scherpstel functie van het objectief. Dit regelt automatisch de juiste afstand van het objectief tot aan het onderwerp. Dit gebeurt door bijvoorbeeld een passieve contrastmeting via de CCD of een actieve infrarood straal. Hierdoor wordt het object scherp gefotografeerd.

Tegenwoordig hebben de wat betere digitale camera's meerdere AF punten waarmee je 1 of meerdere punten kan scherpstellen met de autofocus (Bekijk af selectie foto). Dit betekent dat je bijvoorbeeld 1 of meerdere objecten scherp op de foto kan krijgen en evengoed nog een onscherpe achtergrond kan creeren.

Je hebt drie verschillende AF mogelijkheden namelijk:

1. One-Shot AF
2. Al Focus AF
3. Al Servo AF

1. One-Shot AF is ideaal voor niet bewegende onderwerpen. Als je de ontspan knop half indrukt stelt de autofocus scherp. Het handige hiervan is dat als u de ontspan knop half ingedrukt blijft houden en u een ander onderwerp kiest, de camera nog steeds scherp gesteld staat op het oude onderwerp. Je kunt dus de autofocus vergrendelen.

2. Al Focus AF kunt u het beste gebruiken bij onderwerpen die plotseling kunnen bewegen (denk bijvoorbeeld aan dieren). Houd de ontspan knop half indrukt zal de camera scherpstellen (net als bij One-shot AF). Wanneer het onderwerp begint te bewegen schakelt de autofocus over op Al Servo AF. Dit betekent dat de camera continu zal blijven scherpstellen.

3. Al Servo AF is geschikt voor bewegende onderwerpen zoals sport fotografie. Houd de ontspan knop half indrukt word de scherpstelling en belichting continu aan.

Zonnekap

Een zonnekap is handig als je veel buiten fotografeert. De kans dat je dan een zonnestraal door je foto krijgt te zien is echt gering.Ten tweede kan de zonnekap ook nog dienen als bescherming tegen de lens. Tegen stootjes of krassen. Het is echt aan te raden om een zonnekap te nemen bij een lens die je vaak buiten gaat gebruiken of met veel licht! Bijna onmisbaar op een zonnige Circuit dag dus. Meestal kun je niet bepalen waar de zon staat, waardoor dit een oplossing kan bieden.

Wat je niet moet vergeten, is als je fotografeert met flits, dat je de zonneklep er dan af haalt. Anders krijg je lelijke schaduwen op je foto.
Nieuwe Website Online
http://www.hondacommunity.nl

Gebruikers-avatar
ED9-Chicky
HCN Groupie
HCN Groupie
 
Berichten: 1793
Geregistreerd:
20 Jul 2008, 15:22
Woonplaats:
hondacommunity.nl

Re: Standaard camera technieken

Berichtdoor HarryS » 29 Jul 2014, 07:26

Handig rijtje! Ik ben onlangs begonnen met autofotografie en heb nog veel te leren. Dit vat de bepaalde basiszaken goed samen :)

HarryS
 


Terug naar Honda Fotografie



Wie is er online?
Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 23 gasten
cron